Home | Samenvatting  | Fragment | Uit de Pers | Links | Over de schrijver

Home

Samenvatting

Fragment

Uit de Pers

Links

Over de schrijver

· Hoe men in het begin van de 20e eeuw hier de geboorte van de luchtvaart beleeft en in een boom of op het dak klimt om te kijken. Nederland begint met ballonvaarten. Allerlei luchtschipmodellen trekken de aandacht in Frankrijk en Duitsland, vooral de enorme Zeppelins. De "DELAG" verzorgt als eerste "airline" rondvaarten met Zeppelins tussen 1910 en 1914, voor 10.000 mensen. Een nederlander bouwt een luchtschip in Parijs.

Samenvatting

“Nederland en de Zeppelins”

Paul van Daalen

“De eeuw van het dak”

· Incidenten en ongevallen. De engelse R.33 boven Heemstede

Wat biedt "Nederland en de Zeppelins" ?

· De verhalen uit de 1e Wereldoorlog: Anthonie Fokker ziet in Duitsland de Zeppelins bezig. Duitse luchtschepen zwermen uit om Engeland te bombarderen; engelse Blimps verdrijven de U-boten. Nederlanders schieten vliegtuigen en Zeppelins neer. De duitse uitvinder Arno Boerner ontmoet bijval van de KNVvL voor zijn geniale luchtschip van 300 meter; een Syndicaat wil hier de productie opzetten.

· 1928 – 1938: Nederland bestelt twee grote luchtschepen. Een nederlander vaart lang mee met de Graf Zeppelin. Het tweede Luchtschip Syndicaat wil Nederlands-Indië bedienen

· Na de 2e Wereldoorlog: Amerikaanse "Ogen in de Lucht". Ian Alexander vaart boven Nederland in een waterstof gevulde Blimp met sigarettenreclame.

· De jaren 70: groeiend milieubewustzijn brengt weer enthousiasme voor luchtschepen.

· Nieuwe pioniers: Zeppelin Neue Technologie, CargoLifter en Rigid Airship Design

· Jonge Nederlanders in actie: De Jongerencoalitie bespeelt de nederlandse politiek.
Ontwerpen en certificeren van luchtschepen blijkt allesbehalve simpel.

· Rond de eeuwwisseling: Martin Schroeder op het dak. Lelystad als luchtschiphaven?

· Epiloog - hoe het verder kon gaan: De nationale Luchtschip-avond. Rigid Airship Design krijgt steun. "Zeppsun" start vanaf Aerodrome Oostzaan de vakantievluchten.

· Een andere epiloog - hoe het echt verder ging: Stukgelopen initiatieven; conferenties en dromen

©2007-2012